04. čvc 2022 07:51

Kladenští policisté upozorňovali občany na nebezpečný internet

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

V posledních dnech probíhaly preventivní akce se zaměřením na nebezpečný internet, které uspořádalo oddělení tisku a prevence ve spolupráci s policisty obvodních oddělení Unhošť, Kladno venkov a Stochov.

První akce s upozorněním na kyberkriminalitu se uskutečnila v ulicích města Unhošť. Poté se policisté přesunuli k objektu Městského úřadu Kladno Švermov. Pro občany Stochova a přilehlého okolí probíhalo toto setkání na ulici před místní budovou městského úřadu.

Policisté lidem poskytovali informace o kyberkriminalitě a seznamovali je s problematikou phishing a vishing, aby byli obezřetní a nestali se obětí podvodníků přes internet.

„Dávejte si pozor! Chce po vás někdo jménem vaší banky, či Policie ČR přístupové údaje do internetového bankovnictví, nebo údaje o platební kartě? Nebo po vás požaduje, abyste provedli platební transakci z důvodu hrozícího útoku na váš účet? Nereagujte, jde o podvodníka. Ihned kontaktujte vaši banku nebo volejte na linku 158,“ znělo v ulicích od uniformovaných mužů.

Pachatelé – podvodníci využívají důvěřivosti občanů a pod různými vymyšlenými příběhy se snaží od nich vylákat jejich finance. Vzhledem k tomu, že počty případů těchto druhů podvodů narůstají, policie všechny občany varuje a upozorňuje na několik rad:

  • neumožňujte nikomu převod finančních prostředků přes váš bankovní účet
  • i když se veškeré okolnosti tváří, že jednáte s oficiální institucí, zbystřete, banky po vás nikdy nebudou žádat provedení převodu, výběr z vašeho účtu v rámci zabezpečení, či vkládání finančních prostředků do vkladomatů na kryptoměny
  • nikomu neposkytujte vzdálený přístup do vašeho zařízení, a to i když se jedná o osobu, kterou znáte nebo o bankovní instituci
  • pokud podvodný hovor již přijmete, neváhejte si ho zaznamenat a následně se s těmito podklady obraťte na svoji banku nebo na policii
  • dávejte si pozor při prodeji vašeho zboží, pokud vám chce někdo zaplati, stačí mu číslo vašeho bankovního účtu
  • nenechte se do ničeho tlačit, raději obchod s dotyčným zrušte, jakmile máte pochybnosti
  • pokud jste se již stali obětí podvodníků, nenechte se zastrašit a věc oznamte policistům na tísňové lince 158.
  • Policisté budou v těchto setkáních s občany pokračovat i v dalších městech kladenského okresu a seznamovat je s danou problematikou podvodů přes internet.
Číst 1197 krát

Zanechat komentář