02. kvě 2023 12:38

Pachatelé využívají občany z Ukrajiny ke kyber podvodům

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Kyberpodvodů neustále přibývá, Například na Kladensku se rozhodl 66letý muž investovat do akcií prosperujících energetických společností. Reagoval tím na internetový inzerát na sociální síti, ve kterém proklikal se různými formuláři, ty vyplnil a nakonec zjistil, že přišel o téměř tři sta tisíc korun. 

Šestašedesátiletý muž v reakci na inzerát ohledně výhodného úročení investovaných peněz do akcií se zaregistroval a po vyplnění údajů do formuláře byl kontaktován několika osobami z různých telefonních čísel. Tyto osoby, které vystupovaly jako pracovníci společnosti zabývající se obchodováním s akciemi, ho instruovaly a „radily“ mu, jak postupovat. V první řadě, jak bývá u podvodníků zvykem, si poškozený stáhl do mobilu aplikaci umožňující vzdálený přístup. Posléze ho vyzvali, aby si založil uživatelský účet na investování a dále aby poslal kopii občanského průkazu a údaje k platební kartě. Pod vedením „specialisty na akcie“ pak sám odsouhlasil několik plateb v celkové výši přes 277 tisíc korun.

Policisté se napříč celou republikou dnes a denně setkávají s podvody páchanými v kyberprostoru. Jedná se zejména o podvody na bazarových a inzertních portálech. Pachatelé v těchto případech nejprve kontaktují prodávajícího a předstírají zájem o koupi jím nabízeného zboží. Bohužel místo přivýdělku pak prodávající o peníze přijde.

I k těmto podvodům využívají podvodníci v mnoha případech občany, kteří do České republiky utekli před válkou na Ukrajině. Obecně lze říci, že podvodníci využívají a zneužívají jejich nevědomosti. Pachatel je kontaktuje přes komunikační aplikace jako jsou WhatsApp, Messenger, Signál, Telegram a nebo přímo pomocí SMS zpráv.

Ve zprávě je následně požádá o službu za kterou nabízí přivýdělek. Pachatel vyzve osoby z Ukrajiny, aby zprostředkovali přes svůj bankovní účet převod peněz na další účet, a nebo provedli výběr z bankomatu. V některých případech žádá, aby si cizinci zakládali další bankovní účty na sebe nebo členy rodiny či své známé, a zde si tyto finanční prostředky přeposílali a následně je buď vybírali, nebo poslali na různé krypto-peněženky či bankovní účty. Toto nabízejí za úplatu buď ve fixních částkách, většinou 1.000Kč za výběr/převod, nebo v menších procentech případů za procentuální podíl z převedených/vybraných peněz.

Policisté zjistili, že právě tento způsob převádění peněz, a tudíž legalizaci peněžních prostředků pocházející z trestné činnosti, páchají právě nově příchozí lidé prchající před konfliktem z území Ukrajiny. Pachatelé využívají tíživé situace těchto osob a jejich nevědomosti. Tímto jednáním se občané z Ukrajiny stávají legalizátory výnosů z trestné činnosti. Ve větším množství případů totiž vůbec nevědí, že páchají trestnou činnost, za kterou jim hrozí za legalizaci výnosů trestné činnosti až 5letý trest odnětí svobody.

Číst 765 krát

Zanechat komentář