Do pátku by mohlo na horách spadnout přes čtvrt metru sněhu

07.03.2023 07:22 294 zhlédnutí
Článek redakce

Kladno - Nejbližší dny budou docela akční, a to díky dvěma mělkým, ovšem srážkově významným tlakovým nížím (diktatura tlakových níží, navíc hlubokých, patrně neskončí ani ve vzdálenějších dnech, takže nástup poklidného, slunečného a teplého jara je v tuto chvíli mimo hru). Za nějakých třicet hodin, od středečního rána do čtvrtečního odpoledne, by se sousední severozápadní Čechy mohly dočkat patnácti až třiceti milimetrů srážek. Se srážkami je to tak, že v teplejší části roku platí, že 1 mm = 1 l vody na m², kdežto v chladnější části roku platí i to, že 1 mm = 1 cm sněhu. Nadcházející dvě tlakové níže ukážou, že je tomu vskutku tak.

Prvotní prognózy některých numerických modelů říkaly, že srážkové pásmo, které severozápadními Čechami projde v noci na čtvrtek, bude sněhové dokonce v nejnižších polohách, přičemž by bylo velice, opravdu velice intenzivní. Ve skutečnosti by se jednalo o zatím nejintenzivnější sněžení této sezóny, která pomalu končí. Z toho nicméně sešlo a chumelenice se pravděpodobně bude týkat pouze vyšších nadmořských výšek, zatímco v nižších nadmořských výškách pěkně sprchne. Protože se potom oteplí, dole i nahoře, je to vlastně jedno. Stejně to roztaje. Přesto zimu ještě neodepisujme. Ostatně před pár lety se v poslední březnový den i nížiny dočkaly několikacentimetrové sněhové pokrývky, třebaže už nad ránem byla v kómatu.

Na to, že se nám tu tak úspěšně rozmáhá umělá inteligence, mají numerické modely s předpovídáním počasí pořád nemalé problémy...

7. března: Velká oblačnost. Srážková činnost minimální, resp. žádná. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, ojediněle až okolo 8 °C.

8. března: Velká oblačnost. Od půlnoci do rána na horách se sněžením, později, asi po patnácté hodině, od západu dorazí intenzivnější srážky, které budou ve všech polohách sněhové, přesněji řečeno v nejnižších polohách i smíšené či dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C.

9. března: Velká oblačnost. V nočních a ranních hodinách na horách s hustým sněžením (při teplotách mezi 0 až 1 °C), jinde s deštěm. S dešťovými kapkami, na horách se sněhovými vločkami, počítejte i odpoledne a večer. Nejnižší ranní teploty ve Středočeském kraji kolem 7 °C.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Foto: PID
Předchozí článek Oldřich Hájek  06.03.2023 766
Blíží se velká výluka kladenských vlaků na Masaryčku
Kladno, Praha - Pražská integrovaná doprava informovala o blížící se velké výluce kladenských...
Co se chystá
Ilustrační foto
Následujicí článek Oldřich Hájek  07.03.2023 350
Rockeři, přihlaste se! Osmnáctý ročník Středočeské Skutečné ligy pro amatérské kapely právě začal
Středočeský kraj - Největší tuzemská soutěž pro neprofesionální rockové kapely – Skutečná liga –...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu